Het monnikenwerk is klaar, de kruiswegstaties zijn terug naar de kerk in Haarsteeg

13-07-2018

Maar liefst twee jaar lang, werkten derdejaars studenten van de opleiding Specialist Restauratie en Decoratie aan een wel heel bijzondere praktijkopdracht. Veertien kruiswegstaties uit de kerk in Haarsteeg kregen hun oorspronkelijke kleur terug. Dat was niet alleen heel precies werk, maar vooral verrassend en heel erg bijzonder.

Lang geleden, in 1904, wordt een kruisweg met de voorgeschreven 14 staties aangeschaft door de kerk in het Brabantse Haarsteeg. Tot die tijd hadden geschilderde prenten, die vanaf 1846 als kruisweg dienst hebben gedaan, als kruisweg in de kerk gehangen.

Afleiding
Tientallen jaren hangen de staties in de kerk te schitteren, totdat pastoor Serrarens in 1957 besluit dat zijn kerkgangers niet langer mogen worden afgeleid door al het pracht en praal dat in de kerk hangt. Hij besluit de kerk volledig te voorzien van een egale wit-grijze tint. Muren, beelden, staties. Alles wordt versoberd.

in 2015 herinnert een van de parochianen zich dat in de kerk kleurenfoto's hangen van de staties zoals ze voor de witte laag eruit zagen. Overigens blijkt later dat dit niet de foto's zijn van de kerk in Haarsteeg. Er ontstaat een discussie waarin de duidelijke behoefte wordt uitgesproken om de kerk haar kleur weer terug te geven. Onderzoek wijst uit dat dit een zeer kostbare aangelegenheid wordt voor de kerk.

 

Wonderen bestaan
Dan voltrekt zich een wonder af. Nimeto Utrecht blijkt bereid om de kruiswegstaties zo goed mogelijk te laten herstellen door derdejaars studenten. De staties verhuizen naar Utrecht en het monnikenwerk kan beginnen. Met scalpels worden minuscule deeltjes van de witte laag gekrabd en er verschijnt kleur. "Wat iedere keer opvalt, is de inzet, de toewijding en de motivatie waarmee een groep jonge mensen met deze opdracht bezig is", vertelt Adrie Verboord, vice-voorzitter van het bestuur van de parochie Heilige Augustinus.

Gedurende twee jaar wordt met regelmaat een bezoek gebracht aan de school en zien zij de voortgang in dit bijzondere project.

 

Gezegend
Donderdag 5 juli werden de staties naar huis gebracht, de kerk in Haarsteeg. Daar werden de studenten en docenten ontvangen door de Gilde en vaandeldragers. De staties zijn door Pastoor David Lebrun gezegend tijdens een kerkdienst waar de studenten steeds een van de staties, onder luid applaus, onthulden.

Een kleurrijk verhaal
Eind september verschijnt een boek over dit project, waarin stap voor stap het proces wordt beschreven. Geïnteresseerden voor dit boek, kunnen het voor €10,- bestellen via nimeto@nimeto.nl